Es diu polispast a una màquina formada per un conjunt de politges que s'utilitza per aixecar o moure una càrrega amb un gran avantatge mecànica ja que és necessari aplicar una força molt menor que el pes que cal moure. Porta dos o més politges incorporades per minimitzar l'esforç.
2)Parts i components que la formen:
És un conjunt de varies politges:
- El cos és l'element que uneix la galleda amb la gola. En alguns tipus de politges està format per ràdios o aspes per reduir pes i facilitar la ventilació de les màquines en què s'instal·len.
- El cub és la part central que comprèn el forat, permet augmentar el gruix de la politja per augmentar la seva estabilitat sobre l'eix. Sol incloure una peça que facilita la unió de la politja amb l'eix o arbre (perquè tots dos girin solidaris).
- La gola (o canal) és la part que entra en contacte amb la corda o la corretja i està especialment dissenyada per aconseguir el major adherència possible. La part més profunda rep el nom de llanda.
3)Diferents tipus:
- El polispast de cargol sense fi o helicoïdal: consisteix en una roda dentada, a l'eix de la qual hi ha una politja per la qual passa la cadena que eleva la càrrega, que engrana en un cargol sense fi, a l'eix del qual és fixada una politja fixa per la qual passa la branca de cadena on hom aplica la força.
- Els polispasts diferencials: dues rodes dentades de diàmetres diferents, muntades sobre un mateix eix, i el grup mòbil és constituït per una politja, de manera que una cadena sense fi passa per aquesta politja i engrana talment en les dues rodes dentades que en enrotllar-se en l'una es desenrotlla en l'altra; en aquest cas, la força necessària per a elevar una càrrega pot ésser molt inferior a la que seria necessària, en funció dels diàmetres de les dues rodes dentades.
- El polispast reial : el que té dues o més politges a cada grup. La força que cal aplicar per a elevar una càrrega amb un polispast és teòricament igual al quocient entre el pes de la càrrega i el nombre de branques de cable, cadena, etc, que eleven el grup de politges mòbils, és a dir, el doble del nombre d'aquestes politges.
4)Lleis o expressions de càlcul:
F = R / 2n ( n= nre politjes)
5)Aplicacions:
Aquests mecanismes s'utilitzen molt en els tallers o indústries que manipulen peces molt voluminoses i pesades perquè faciliten la manipulació, elevació i col·locació d'aquestes peces pesades en les diferents màquines-eines que hi ha en els tallers o magatzems, així com carregar-les i descarregar-les dels camions que les transporten.
6)Representació gràfica
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada